Саопштења Владе Републике Српске Крајине

Српски лист успоставио је везу са ВЛАДОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ У ПРОГОНСТВУ и објављиваће њена саопштења, која за медије у Србији очито нису ни од каквог значаја. На тај начин ћемо, надамо се, помоћи да оно чиме се Влада РСК у прогонству бави доспе до српске јавности и хиљада прогнаних крајишких Срба.

(16. 1. 2007.)

Иста судбина Срба у Крајини и на Косову и Метохији

9. 5. 2013. Рубрика: Саопштења Владе РСК

Влада Републике Српске Крајине – обавезна пред Богом, Србима и Повијести – изражава чуђење на изјаве савремених државника у Републици Србији. Једна од њих је и та да је споразум између Београда и Приштине најмудрији корак Владе Републике Србије, пошто је њиме избегнуто да Срби на Косову и Метохији доживе исто што и Срби у Републици Српској Крајини. Овакво тврђење се не би могло очекивати ни од једног државника, јер је судбина Срба на Косову и Метохији, овим споразумом, одређена да буде истоветна судбини Срба у Републици Српској Крајини, будући да су и крајишки Срби „спасени“ у Источној Славонији, Западном Срему и Барањи Ердутским споразумом 1995, на исти начин као Срби на северу Косова Бриселским.

Прочитајте цео текст

Резолуција о штетности повлачења тужбе против Хрватске и Резолуција о поштовању права прогнаних Срба

21. 4. 2013. Рубрика: Саопштења Владе РСК

Скупштина Републике Српске Крајине у прогонству овом Резолуцијом осуђује све активности државних органа Републике Србије којима се стварају предуслови за повлачење тужбе против Републике Хрватске за учињене злочине геноцида над Српским народом у РСК. Злочин геноцида је најстравичније и најгнусније дело против једног народа и свако ко прикрива то дело или на други начин помаже починиоцу постаје саучесник.

Прочитајте цео текст

У Вуковару је службени језик српски

4. 3. 2013.Аутор: Матица српска у ДубровникуРубрика: Саопштења Владе РСК

Излишно је расправљати о српском и хрватском језику у оквиру наметнутом од колонијалне аустроугарске власти у 19. столећу, а прихваћеном и у обе Југославије, пошто се ради о чистом фалсификату у филолошкој науци.

Зато, са српске стране, треба полазити од три непобитне чињенице, установљене том науком:

1. Српски језик је службени и књижевни језик у Хрватској,

2. Колонијална Аустроугарска избацила је хрватски језик из службене и књижевне употребе у 19. столећу, ненаучно га проглашавајући „кајкавским дијалектом“ и

3. Српски језик има два дијалекта – штокавски и чакавски – о чему је 1905. године Руска академија наука и уметности у Санкт Петербургу објавила научни рад академика Александра Белића.

Прочитајте цео текст

О деколонизацији словенских земаља

21. 12. 2012. Рубрика: Саопштења Владе РСК

Наиме, као што су колонијалне државе наносиле штету културној баштини народа Африке, Азије, обе Америке и Аустралије, то су чиниле и када су под окупацијом држале територије данашње Пољске, Чешке, Словачке, Словеније, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Украјине, Белорусије и Русије.

Таквим својим насртајем, колонијалне државе Западне Европе су уништиле темељне трагове историје словенских народа, јер су Словене у друштвеним наукама представиле као нецивилизоване и неписмене до 9. столећа Нове ере, а прећутале им сву историју до 6. столећа Нове ере. Ове подвале чине неупитно штиво школских и универзитетских уџбеника свих земаља, те би словенске државе требало, најхитније, да предузму кораке код Комитета УН за деколонизацију, не би ли се тако кривотворена историја словенских народа ревидирала.

Прочитајте цео текст

Тужба против УН

17. 12. 2012. Рубрика: Саопштења Владе РСК

Влада РС Крајине, такође, обавештава дипломатско-конзуларна представништва да су многи врсни правници закључили да су УН велики кривац за ово страдање Срба, и да би против Савета безбедности и Генералне скупштине УН било обавезно покренути кривични поступак пред једним од међународних судова.

УН су, по мишљењу правних стручњака, важан кривац за последњи хрватски злочин геноцида над Србима, јер је Савет безбедности, Резолуцијом 743/1992, ставио под заштиту Републику Српску Крајину и у њу послао војне снаге Уједињених нација, гарантујући да ће се државни спорови између Хрвата и Срба решавати мирним путем. Уз Резолуцију 743/1992, Савет безбедности је донео одлуку да се хрватско законодавство неће примењивати у Републици Српској Крајини (Зони под заштитом УН), таква одлука исходећи из српске државотворности у Мађарској, Аустрији, Аустроугарској и Југославији.

Прочитајте цео текст

Саопштење

11. 12. 2012. Рубрика: Саопштења Владе РСК

С обзиром да Вам је упућено Писмо намера Коалиције удружења избеглица и да ће оно бити разматрано на седници Народне скупштине, имајући у виду опште интересе српског народа скрећемо Вам пажњу да би неке одреднице у том документу требало обавезно исправити:

1. Наиме, у тачци 2. Писма, у анексу Г Споразума под називом: ‘’Приватна својина и стечена права’‘ се наводи да ће право на покретну и непокретну имовину, станарско право и интелектуалну својину коју су грађани имали на дан 31.12.1990. године бити признато, заштићено и враћено у складу са утврђеним стандардима и нормама међународног права“.

Но, навод да ће Срби своја права остваривати на основу оних права која су имали 31.12.1990. веома је штетан, пошто је Сабор Хрватске 25. децембра 1990. изменио уставне одредбе, укинувши Србима државотворни статус и проглашавајући их националном мањином. Срби у Крајини имали су, међутим, државотворни статус у Мађарској од 1471, у Аустрији од 1630, у Југославији од 1918. те у федералној Хрватској од 1945. Зато предлажемо да се уклони датум 31.12.1190, а да се уместо њега унесе датум пре 25. децембра 1990, кад су најосновнија људска и национална права Србима укинута.

2. Такође предлажемо, да се у тачци 1. измени одредница:

„Коалиција удружења избјеглица је кровна организација која тренутно окупља 72  удружења, а која су основали избегла и прогнана лица и грађани који су родом и пореклом из Босне и Хеццеговине и Хрватске“.

Јер, оваквом одредницом се крше најтемељнија права Срба, пошто се не спомиње Република Српска Крајина (Зона под заштитом УН), која је, као држава српског народа, била саставни део Социјалистичке Републике Хрватске, а потом независна држава од 1991. до 1995. Од 1995. до данас она је само окупирана од Хрватске и то се не сме занемариватишто се најдиректније чини наведеном одредницом Писма намера Колиције удружења избеглица.

Прочитајте цео текст

Ратна одштета од Немачке и њених савезника

8. 11. 2012.Аутор: Влада РСК Рубрика: Саопштења Владе РСК

Овај пут желимо да вас подсетимо да Савезна Република Немачка и Аустрија (наследнице фашистичке Немачке), заједно са својим савезницима из Другог светског рата, нису исплатиле ратну одштету Српском народу и српским државама, те је историјска обавеза Републике Србије да тај захтев упути Савезној Републици Немачкој и њеним савезницама, будући да злочин геноцида (извршен у Другом светском рату над Србима, Ромима и Јеврејима у Југославији) не застарева.

Прочитајте цео текст

Усклађивање француске и српске државно-правне теорије и праксе

8. 11. 2012.Аутор: Влада РСК Рубрика: Саопштења Владе РСК

Ваша Екселенцијо,

Надам се да ћете, сходно старом пријатељству Француског и Српског народа, одговорити на ово моје писмо и питање – имају ли Срби право да поступе као и Французи када је у питању иста појава у друштву и држави?

Прочитајте цео текст

Злочини Ватикана над Србима

14. 10. 2012.Аутор: Влада РСК Рубрика: Саопштења Владе РСК

Ваља обратити пажњу и на то да је Ватикан одвајкада скривао документацију о спомињању Срба у антици. Где је писало Срби, у Ватикану је то превођено као „Словени“, мада се за назив Словени није знало до 6. столећа. Тиме је скривана културна баштина Срба и њихово (’‘словенско’‘) староседелаштво на Балкану. Стога се ни повеља Александра Македонског, о даривању привилегија Србима, не помиње у образовној литератури европских држава. (…)

Ништа мање није занимљива ни тврдња француске историчарке да је за Свету Столицу Србија имала значење фобичног рефлекса. Од свих словенских земаља, према наводима ове историчарке, нема нити једног народа према којем Ватикан гаји у тој мери склоност фобичности – какав је то случај са српским православним народом

Прочитајте цео текст

Аустријски злочини према Србима

10. 9. 2012. Рубрика: Саопштења Владе РСК

„Саву Савића, свештеника у Трнову, свезала је стража за дрво, па му, тако свезаном, наредила да широм отвори уста, у која су онда они пљували. Он је то морао прогутати и захвалити се посебно и за то, као и за примљене ударце“.

Прочитајте цео текст

Српски национални програм

Саопштења Владе Републике Српске Крајине

Покрет Срби

PATRIOTA

Претрага српских патриотских сајтова

Претрага сајта:

Досадашњи бројеви Српског листа:

 1. О злу (мај 2007.)
 2. О досезању добра
  (мај 2004.)
 3. Оклеветани рат
  (март 2004.)
 4. Право или правда?
  (децембар 2003.)
 5. О сопству (јун 2003.)
 6. О соју (мај 2003.)
 7. О слободи
  (април 2003.)
Излог

Никола Живковић: Берлински записи I-IV Никола Живковић
Берлински записи I-IV

Срђан Воларевић: Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине Срђан Воларевић
Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине

Иван Иљин: Бела идеја Иван Иљин
Бела идеја

Тања Булатовић: Године после Тања Булатовић
Године после

Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку

Момчило Селић: Понт Момчило Селић
Понт

Срђан Воларевић: Извештај из земље Лотофага Срђан Воларевић
Извештај из земље Лотофага

Василиј Штрандман: Балканске успомене Василиј Штрандман
Балканске успомене

Витомир Пушоњић: Ђе ти је то Врбово Витомир Пушоњић
Ђе ти је то Врбово