ПОДСЕТНИК

Турска

28. 7. 2013.Аутор: Момчило Селић Рубрика: Подсетник

Јер, ни Нордици ни Турани ни Семити нису били само завојевачи и пљачкаши колико вирус – обећање да се може удобно живети мењањем идентитета, ако не ћуди. Потврђујући се једино унижавањем противника (то им будући свако већ својим постојањем), подстицај су Они за све бездушнике и рачунџије, вернике статистичке човеколикости. Није, наиме, невоља у делању свештеника Моћи – било католичких било исламских, било „доминатора“ у затворској соби или у планетарном логору без граница – већ у спремности „стада“ да се „мира“ ради подају крилатици ”If you can’t beat them, join them!“ („Ако им не можеш ништа, приђи им!“), или исламу по тумачењу Мустај-Кадије из Горског Вијенца.

Прочитајте цео текст

Командант

21. 7. 2013.Аутор: Момчило Селић Рубрика: Подсетник

Срећом, ни на Академији одабирачи, учени логици Вест Поинта, Сендхурста или Екол Милитер, нису знали да постоје „интелигенције“ и памети какве се не дају измерити никаквим тестовима, већ само сведочити на испитима после којих нема поправних.

Такав један испит – између безбројних других – беше положио и Генерал Славко Лисица – пред собом, својим народом и Богом који га је, засигурно, већ уврстио у свој борбени строј, за Небеске битке којих су наше пречесто само бледа преслика.

Прочитајте цео текст

Иван Рукавина није био Србин

18. 7. 2013.Аутор: Душан Ковачев Рубрика: Подсетник

Зашто се нигде у Декларацији не помиње да је злодела над мађарским цивилним становништвом вршила комунистичка, декларисано револуционарна, и отворено терористичка власт Јосипа Броза? У њој се не помиње кључна улога Војне управе Брозових наоружаних трупа под руководством генерала Ивана Рукавине. (Војвођански Мађари морају знати да је та особа била један од оснивача данашње Хрватске народне странке). Зашто се не помиње да је иста Војна управа извршила додатну неправду над Буњевцима, уписујући их у матичне књиге као Хрвате?

Прочитајте цео текст

Сећање на крваву жетву у Старом Грацку

10. 7. 2013.Аутор: Јања Гаћеша Рубрика: Подсетник

„Све су их побили. Командант КФОР-а долази у село, Мајкл Џексон. Породице су у Дому културе, држе их затворенима и још им нису рекли. Тек када они кажу њима, ти кажи мами и тати. Поштеди их бар још сат-два истине“, рекла су ми браћа и послала ме кући. Сећам се да сам их преклињала да буду мирни, да не улазе у сукоб са војском. Јер, када су сазнали истину Грађани су кренули да туку британске официре и војску. Трпели су ударце Британци, нису узвраћали. (…)

Британски војници из састава КФОР-а били су свуда по селу а ја, признајем, нисам могла очима да их гледам. Није могао нико из села. И они су то осећали, тај презир. (…)

На жетву су отишли и никада се нису вратили: Момчило, Миле, Новица и Слободан Јанићијевић, Саша и Љубиша Цвејић, Радован и Јовица Живић, Божидар и Станимир Ђекић, Андрија Одаловић, Миодраг Тепшић, Милован Јовановић и Никола Стојановић.

Њихова смрт, и сирочад коју су за собом оставили, били су прекретница да одлучимо да останемо на свом кућном прагу.

Прочитајте цео текст

Марко Миљанов

3. 7. 2013.Аутор: Дејан Мировић Рубрика: Подсетник

Пре свега – и изнад свега – Марко Миљанов Поповић ценио је истину, саопштавајући је умереним тоном, достојанствено и без повишених емоција. Зато Примјере чојства и јунаштва завршава поруком будућим нараштајима: „Пазите, који будете врли, трудољубиви синови (…) не пропуштите своје дужности; не учините да сте се залуду родили својему народу и својој дужности“.

Прочитајте цео текст

Милош и Мурат

28. 6. 2013.Аутор: Раде Рајић Рубрика: Подсетник

У вези с тим поставља се неколико битних питања:

1. Зашто Турци тај догађај чувају као највећу тајну?

2. Шта се то тако и толико важно десило да га Турци упорно, вековима крију?

3. Да ли су Турци иједан други догађај из своје богате ратне праксе оволико чували од јавности и историјске оцене? (У контексту Косовске битке, познати историчар Марво Орбин о Турцима каже следеће: „Овај народ је веома постојан у ћутању и чувању тајни које су за њих неповољне, те им је немогуће ни застрашивањем ни обећањима извући из уста реч којом би наговестили оно што њихови господари желе да остане у тајности.“ /Хришћанска мисао – свечаник Косова, Живорад Јанковић, Прилог српском цртослову, 6. година 5/5- 8/97, стр. 41/.)

Одговори на ова питања наговештавају један особит мотив, који би највероватније гласио:

На Косову пољу десило се за њих нешто поражавајуће, што се није поновило ни у једној другој битки, из мноштва оних које су водили по Европи, Азији и Африци.

Прочитајте цео текст

Јадовно, претеча Јасеновца

22. 6. 2013. Рубрика: Подсетник

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. одржава се уз подршку Предсједника Републике Српске и Владе Републике Српске. Од ове године, Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова уврстио је 24. јун, Дан сјећања на Јадовно 1941, у календар обиљежавања значајних историјских догађаја ослободилачких ратова, као догађај од регионалног значаја.

ЈЕР, НИСМО ЗАБОРАВИЛИ!

Прочитајте цео текст

Побуњени анђели

1. 6. 2013.Аутор: Емир Кустурица Рубрика: Подсетник

Да ли вам је икада пало на памет да је Гаврило Принцип суђен за велеиздају, а да за то није било правне основе? Да ли бисте у најсмелијим сновима могли претпоставити да је једна од највећих царевина водила монтирани процес?! Зашто да не, када нам је данашњица крцата сличним појавама!

Млада Босна је био једини мултиетнички пројекат Јужних Словена који настаје само вољом појединаца и комшијских народа у југоисточној Европи. Ова идеја није рођена и испечатирана у канцеларији неке од обавештајних служби великих сила.

Прочитајте цео текст

Рат је започео Лондон, а не Београд!

29. 5. 2013.Аутор: Иво Јелић Рубрика: Подсетник

– Лондон је покретач свих геополитичких догађаја, ратова, нафтних шокова и криза, па су и ратови у бившој Југославији само део британскога геополитичког пројекта, као што су то и недавни грађански рат у Либији, садашњи у Сирији и комплетно „арапско пролеће“, а све у склопу британског стварања глобалног царства, кроз систем и доктрину „диригованог хаоса“. Уосталом, треба се запитати зашто су на крају рата у Хрватску одмах долетели британски лордови Карингтон, Овен и други. Лондон је почео и завршио тај рат, а не Београд.

Прочитајте цео текст

Царство лажи

19. 5. 2013.Аутор: Никола Живковић Рубрика: Подсетник

Зар историчар, па и немачки, може не стидећи се да напише да је „до масовних убистава затвореника долазило из различитих мотива. Убиства су уследила као одмазда због бекства појединих затвореника, или из страха од побуне заробљеника. Међу узроцима су такође и пренатрпаност логора и непрестани недостатак хране“. Хрвати су, значи, клали заточенике не зато што су их хтели убити, већ из страха од њих, а и зато што их нису имали чиме хранити.

Прочитајте цео текст

Српски национални програм

Саопштења Владе Републике Српске Крајине

Покрет Срби

PATRIOTA

Претрага српских патриотских сајтова

Претрага сајта:

Досадашњи бројеви Српског листа:

 1. О злу (мај 2007.)
 2. О досезању добра
  (мај 2004.)
 3. Оклеветани рат
  (март 2004.)
 4. Право или правда?
  (децембар 2003.)
 5. О сопству (јун 2003.)
 6. О соју (мај 2003.)
 7. О слободи
  (април 2003.)
Излог

Никола Живковић: Берлински записи I-IV Никола Живковић
Берлински записи I-IV

Срђан Воларевић: Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине Срђан Воларевић
Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине

Иван Иљин: Бела идеја Иван Иљин
Бела идеја

Тања Булатовић: Године после Тања Булатовић
Године после

Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку

Момчило Селић: Понт Момчило Селић
Понт

Срђан Воларевић: Извештај из земље Лотофага Срђан Воларевић
Извештај из земље Лотофага

Василиј Штрандман: Балканске успомене Василиј Штрандман
Балканске успомене

Витомир Пушоњић: Ђе ти је то Врбово Витомир Пушоњић
Ђе ти је то Врбово