Гледишта

Дмитриј Видрин
ВРАЋАЊЕ СМИСЛУ

 

Уводна напомена: Дмитриј Игњатјевич Видрин, политиколог и политичар, савјетник предсједника Украјине Виктора Јануковича, разматра идеју Евроазијског савеза не полазећи од политичких, него од психолошких проблема.

 

У чему Ви видите смисао Евроазијског савеза?

– Према мом мишљењу, треба принципијелно промијенити психолошку ауру стварања Евроазијског савеза – никога не мамити, него непрестано говорити да је то ексклузивна заједница. Даље, када се уједињују земље, оне прво инфицирају једна другу новим облицима корупције. Зато би психолошки било добро почети стварање Евроазијског савеза не пропагирањем вриједности економије, него поћи од презентације антикорупцијских мјера и начина рушења клептократских режима. Ради се о враћању облика грађанске контроле и увођењем широких маса у општедржавни процес.

Неопходно је и вратити смисао. Скоро ће сто година откако су „филозофски пароброди“ (реч је о изгону „белих интелектуалаца“ на Запад; прим. СЛ) извезли смисао у лицима истакнутих филозофа, богослова и научника из огромне Руске империје. Док не схватимо да је рај мјесто са смислом, осмишљен одуховљен простор, а да је хад (пакао) мјесто гдје је смисао нестао у пламену – осуђени смо на пропаст.

Велики Кустурица на благословеној српској земљи – или двоје заљубљених – могу вратити смисао читавом селу или чак граду.

 

Бирократски апарат и креативна енергија?

– Бирократски апарат је без креативне енергије осуђен на пропаст. Скоро сам написао чланак за Форбс под насловом Четири Путина. С моје тачке гледишта, Путин није други већ четврти пут предсједник. Први Путин је Бирократа и такав је изњедрио бирократски апарат. Други Путин је Пословни, човјек финансија, и он се подигао на леђима богатих олигарха. Трећи Путин је Правник, и он се ослонио на судове. А четврти је Пјесник, и у посљедњој кампањи тај се није ослањао ни на финансије, ни на бирократију, већ на поезију – цитирао је Љермонтова, Пушкина, Гумиљова.

И такав Путин је побиједио бирократизам поезијом.

 

С обзиром да за Србе важи да, колико год били борци, у још су већој мјери и пјесници, видите ли у томе наду за препород Србије?

– Србија је веома слична Русији, она је њена матрица. Ваша снага није у бирократији, него у јаким духовима попут Кустурице и Павића.

 

Шта радити када је и културно дјеловање под својеврсном окупацијом?

– Враћајте своју културу! Постаните герилци! Кустуричино дјеловање је јаче од НАТО дјеловања. Немојте много мислити о држави него мислите о друштву, јер држава није апарат него народ. А народ ће изградити државу.

 

Како створити цивилизацију која твори смисао?

– Много пута сам говорио да је сваку напредну територију могуће зачас претворити у провинцију, довољно је само из не извести или одстранити основни смисао. Тако је пропала византијска цивилизација. Док је Византија градила узвишени духовни смисао – религиозни, научни, архитектонски, социјални – она је напредовала. Када је за свој главни смисао одредила гомилање – говорећи савременим језиком, залиха злата – она га је нагомилала, и умрла.

Понављам, проблем Евроазијског савеза је у томе да се он труди да конкурише западној цивилизацији у материјалном сегменту, у коме јој чињенично нису равни. Никад Евроазијци неће правити боље сорте сира од Француза или боље пиво од Белгијанаца.

Но, и не треба.

Потребно је једноставно разумјети улогу Евроазијске цивилизације као оне која твори смисао.

 


(Из Видриновог излагања на научном скупу „Евроазијски савез“, одржаном у етно-селу Станишићи код Бијељине 24/25. маја 2013)

 


Напомена: Пренето са сајта Novi Standard, од 15. јулa 2013. Наслов дало и приредило Уредништво Српског Листа.

Српски национални програм

Саопштења Владе Републике Српске Крајине

Покрет Срби

PATRIOTA

Претрага српских патриотских сајтова

Претрага сајта:

Досадашњи бројеви Српског листа:

 1. О злу (мај 2007.)
 2. О досезању добра
  (мај 2004.)
 3. Оклеветани рат
  (март 2004.)
 4. Право или правда?
  (децембар 2003.)
 5. О сопству (јун 2003.)
 6. О соју (мај 2003.)
 7. О слободи
  (април 2003.)
Излог

Никола Живковић: Берлински записи I-IV Никола Живковић
Берлински записи I-IV

Срђан Воларевић: Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине Срђан Воларевић
Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине

Иван Иљин: Бела идеја Иван Иљин
Бела идеја

Тања Булатовић: Године после Тања Булатовић
Године после

Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку

Момчило Селић: Понт Момчило Селић
Понт

Срђан Воларевић: Извештај из земље Лотофага Срђан Воларевић
Извештај из земље Лотофага

Василиј Штрандман: Балканске успомене Василиј Штрандман
Балканске успомене

Витомир Пушоњић: Ђе ти је то Врбово Витомир Пушоњић
Ђе ти је то Врбово