Гледишта

Нову рубрику одлучили смо да установимо за текстове тематски и духовно блиске Српском листу, држећи, као и раније, да нам време и стање нације не дозвољавају да се упуштамо у полемике с неистомишљеницима. Следећи текст Дејана Стевановића, електротехничког инжењера и наставника средње школе из Лесковца, објављујемо са задовољством, уз ограду да не делимо његову оцену рада Димитрија Љотића. Наиме, посматрати Љотића и Збор искључиво кроз писану реч занемарује њихово делање у Другом светском рату, када су Српски добровољци имали званични статус легионарских СС одреда (видети, рецимо, L’Internacionale SS, уредник Francois-Xavier de Vivie, Libraries Jules Tallandier, Paris, 1973, страна 100, или Partisan Warfare 1941-45, Nigel Thomas and Peter Abbott, Osprey Men-At-Arms Series, London, 1983, страна 22, итд.), и били одговорни за хапшење и привођење десетина хиљада Срба, потом стрељаних у Јајинцима и Нишу.

Момчило Селић
(6. 5. 2006.)

Теразије 2

24. 8. 2013.Аутор: Момчило Селић Рубрика: Гледишта

Ако постоји место где се кљунови кантарских „птица“ Истока и Запада (а и Севера и Југа) безмало додирују то је простор између хотела Москва и Балкан, те обе те тачке и Безистанског пролаза.

Да ли је симболика намерна или провиђење, зна Свевишњи.

(…)

Балкан наиме не сме остати Catena mundi (светске вериге, илити „баглама“ /шарке/) већ се осовити у Теразије. Колико је такав геополитички циљ достижан показује, више од свега, махнито делање Великих сила да га онемогуће.

Прочитајте цео текст

Бирање глобалног пројекта

24. 8. 2013.Аутор: Михаил Хазин Рубрика: Гледишта

Остаје „Црвени“ пројекат. Међутим, ту постоји велики проблем. Ради се о томе да практично нико не „дотерује“ његову конструкцију спрам садашњости. Постоје појединачне групе, али су мале и нејединствене. На крају, код већине становништва представе о „Црвеном“ пројекту завршавају се сећањима на крај 80-их прошлог века, година које више нису имале никаквог смисла. А тај Пројекат могао би веома снажно да покрене народне масе читавог света у процесу развоја кризе, те би на време подићи његову заставу било веома, веома, важно.

Прочитајте цео текст

Срби и Руси у Новом веку

23. 8. 2013.Аутор: Зоран Чворовић Рубрика: Гледишта

После 201 године од Букурешког уговора, нови српски властодршци, предвођени А. Вучићем, обмањујући сопствени народ у погледу стварне снаге Резолуције 1244, Евроазијске уније и извесности и озбиљности руске политичке, економске и војне понуде Србији, заштиту и сарадњу историјски провереног српског пријатеља трампе за туторство древног српског непријатеља. Наравно, као и 1809. и 1810. западно покровитељство је потребно зарад очувања сопствене власти и привилегија по сваку цену, а ту се руска заштита, окренута интересима српског народа као целине, свакако чини недовољном. И овог пута српски Европејци, док свим снагама подржавају медијски исфорсирану тезу „да нас је Русија заборавила“, сами насилно испоручју Србе са КиМ њиховом крвнику Х. Тачију. Уз то, плански заборављају да постоје Срби ван „Србијице“, коју им је Запад исцртао, па Србе у РС претварају у Босанце, а постојање Срба и СПЦ у Црној Гори потпуно игноришу. Ништа ново, јер је и краљ Милан Обреновић својим аустроподобним србијанством заборавио на прекодринске Србе, а у односима са цетињским двором први је посејао отровно семе братског раздора.

Прочитајте цео текст

Русија као наследник Џингис-канове државе

20. 8. 2013.Аутор: Николај Трубецкој Рубрика: Гледишта

Дакле, иако изгледа да је сам Џингис-кан придавао већи значај освајању Кине и уопште праве Азије, него потчињавању Европе, он је ипак само у Евроазији иступио као реализатор историјске мисије, као творац и организатор историјски вредног здања. И зато смо, желећи да одредимо историјску суштину руске државе као државе која се простирала на целој или на готово целој територији Евроазије, означили ту државу као главно језгро монархије Џингис-кана. Евроазија чини такав географски, етнолошки и економски целовит систем, чије је државно обједињавање било историјски нужно. Џингис-кан је први остварио то обједињавање, и после њега је свест о нужности таквог јединства продрла у све делове Евроазије, иако није увек била подједнако јасна. Током времена јединство је почело да се нарушава. Руска држава је инстинктивно тежила да успостави то нарушено јединство и зато представља наследника, настављача историјског дела Џингис-кана.

Прочитајте цео текст

Теразије

16. 8. 2013.Аутор: Момчило Селић Рубрика: Гледишта

Као целина, Срби и Балкан и незнајући мета су западњачке зависти (…). Запад нас затире јер нас се плаши, Исток из мржње према свакој слободи. Питања „А где тога у свету има?“, или „Зар мислиш да си паметнији од свих нас?“ дефинишу стога и „наше“ интелигенте. Одговарати им да се не ради о „памети“ већ дужности да се од Бога подареном нам сопству одужимо личним опажањем, и удруживањем из блискости и љубави а не искључиво интереса, одавно сам увидео да се нема рашта, те ове редове упућујем онима које извикана имена, или „међународни“ ауторитети настали по политичком, верском, етничком и „родном“ „Кључу“ не обесхрабрују да самостално просуђују.

Прочитајте цео текст

Евроазија

15. 8. 2013.Аутор: Леонид Ивашов Рубрика: Гледишта

Оснивањем ЕАС и развојем БРИКС-а Запад ће, схвативши да није више хегемон и искључиви диктатор, почети да се понаша суздржаније. И тада ће САД и Европа моћи да се увуку у стварање новог свјетског поретка – праведнијег и безбједнијег. (…)

Но, прије свега, Русија мора сама изаћи из блата либерално-колонијалног пројекта, зауставивши клановско-сировински сепаратизам, и започевши снажан пројекат иновационо-технолошког развоја. (…)

Али, за то је потребна чврста политичка воља. Стаљинска!

Прочитајте цео текст

Терором до „мира“

7. 8. 2013.Аутор: Јелена Гускова Рубрика: Гледишта

Главну улогу полуге за натеривање Југославије на капитулацију преузео је тако на себе – ма како то било жалосно – управо руски представник. (…)

Но, Милошевић је ипак неколико пута питао шта ће бити ако Југославија одбије да потпише тај капитулантски споразум? Тражио је савет како да поступи у том случају. Черномирдин га је међутим само плашио: вас ће докрајчити, бомбардовати, заувек ћете изгубити Косово, и нећете одржати никакву целовитост ваше државе.

И српска војска је питала Русе: да ли ћете нам помоћи, ако не потпишемо ултиматум и почнемо истински да ратујемо са НАТО-ом?

Наши генерали су на то спуштали главе и одречно одмахивали њима.

Прочитајте цео текст

Враћање смислу

24. 7. 2013.Аутор: Дмитриј Видрин Рубрика: Гледишта

Много пута сам говорио да је сваку напредну територију могуће зачас претворити у провинцију, довољно је само из не извести или одстранити основни смисао. Тако је пропала византијска цивилизација. Док је Византија градила узвишени духовни смисао – религиозни, научни, архитектонски, социјални – она је напредовала. Када је за свој главни смисао одредила гомилање – говорећи савременим језиком, залиха злата – она га је нагомилала, и умрла.

Понављам, проблем Евроазијског савеза је у томе да се он труди да конкурише западној цивилизацији у материјалном сегменту, у коме јој чињенично нису равни. Никад Евроазијци неће правити боље сорте сира од Француза или боље пиво од Белгијанаца.

Но, и не треба.

Потребно је једноставно разумјети улогу Евроазијске цивилизације као оне која твори смисао.

Прочитајте цео текст

Тоталитарна Република Француска

14. 7. 2013. Рубрика: Гледишта

Французи су утамничени у затворској ћелији јединствене идеологије: морају да верују у благодати глобализације (која је, наравно, врло добра за њих), имиграције (која, наравно, представља шансу за њих); морају да напусте све своје традиције (нарочито породичне) и да се покају због своје историје (наравно да су криви). Космополитска идеологија је једина прихватљива. Она не прихвата никакве поделе нити границе: природне, између полова или раса, док су и физичке отклоњене како би људи, роба и капитал могли да се крећу без икаквих правила. Неприхватљиве су и духовне границе, које се састоје од историјских, уметничких, културних или верских традиција.

Прочитајте цео текст

То, нисмо ми

6. 7. 2013.Аутор: Ана Селић Рубрика: Гледишта

Докле ћемо живети по туђем плану и програму, гложећи се међу собом и обмањујући се да смо своји и слободни само зато што бодљикава жица која ће ускоро опасати цео свет није прошла и поред наше капије?

Јер, да нисмо прихватили да верујемо да је наша будућност већ негде записана – не вишом, већ обичном, људском руком – рекли бисмо: „То нисмо ми!“, средили нашу кућу, окопали башту и угасили телевизор.

Прочитајте цео текст

Српски национални програм

Саопштења Владе Републике Српске Крајине

Покрет Срби

PATRIOTA

Претрага српских патриотских сајтова

Претрага сајта:

Досадашњи бројеви Српског листа:

 1. О злу (мај 2007.)
 2. О досезању добра
  (мај 2004.)
 3. Оклеветани рат
  (март 2004.)
 4. Право или правда?
  (децембар 2003.)
 5. О сопству (јун 2003.)
 6. О соју (мај 2003.)
 7. О слободи
  (април 2003.)
Излог

Никола Живковић: Берлински записи I-IV Никола Живковић
Берлински записи I-IV

Срђан Воларевић: Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине Срђан Воларевић
Да л има смрти за нас који смо остали без отаџбине

Иван Иљин: Бела идеја Иван Иљин
Бела идеја

Тања Булатовић: Године после Тања Булатовић
Године после

Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку Шиптарски геноцид над Србима у 20. веку

Момчило Селић: Понт Момчило Селић
Понт

Срђан Воларевић: Извештај из земље Лотофага Срђан Воларевић
Извештај из земље Лотофага

Василиј Штрандман: Балканске успомене Василиј Штрандман
Балканске успомене

Витомир Пушоњић: Ђе ти је то Врбово Витомир Пушоњић
Ђе ти је то Врбово